Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Ψυχική Μιζέρια...




Καλέ μου φίλε και μοναδικέ αναγνώστη Θανάση (κατρουλιάρη!), όπως βλέπεις από τη φωτογραφία που έχω κοτσάρει στην αρχή αυτής της ανάρτησης, το ευκολότερο πράγμα στον κόσμο είναι πια να βρεις αίμα, αν, ώ μη γένοιτο, είτε εσύ είτε κάποιος αγαπημένος σου άνθρωπος το χρειαστεί.

Το μόνο που έχεις να κάνεις, ανάλογα σε ποιον πάγκο θα καταλήξεις για να σου δώσουν λίγο αίμα, είναι να κουβαλάς τον Ριζοσπάστη παραμάσχαλα ή να παραδώσεις ένα σακούλι με το κεφάλι κάποιου φουκαρά Πακιστανού μέσα.

Αυτές οι δύο αφίσες, που προέρχονται από δύο διαμετρικά αντίθετες πολιτικές παρατάξεις, αποδεικνύουν τον κατακερματισμό της Κοινωνίας μας σε ομάδες και ομαδούλες, κάθε μια από τις οποίες δεν αναγνωρίζει πλέον τον έχοντα αντίθετη άποψη ή ανήκοντα σε άλλη φυλή, χρώμα, θρησκεία ή κοινωνική ομάδα, ως άνθρωπο που του αξίζει καν το στοιχειώδες δικαίωμα στη ζωή.

Έτσι, αν π.χ. είσαι Πακιστανός επιχειρηματίας στην Ελλάδα, καλύτερα να ξαπλώσεις κάτω και να περιμένεις τα ουρί του Παραδείσου να έλθουν να σε παραλάβουν πακέτο για τη χώρα που ρέει μέλι και γάλα και τα βουνά ρυζιού θα έκαναν τον Μπαρμπα-Μπέν να βάλει τα κλάματα από τη ζήλεια του.

Τέτοιου είδους αφίσες και ανακοινώσεις θα ήταν πραγματικά αστείες, αν πίσω τους δεν έκρυβαν την ψυχική μιζέρια, τον φανατισμό και το μίσος που διακατέχουν κάποιους συνανθρώπους μας σε οτιδήποτε μπορεί να είναι διαφορετικό από αυτούς και την κακομοιριά τους. Και βλέποντας να ξεπροβάλλει τόσο ανερυθρίαστα το άσχημο πρόσωπο του φιδιού, που έχει τα χαρακτηριστικά του φίλου μας, του γείτονα ή του παιδιού που μας φέρνει την πίτσα, οποιοσδήποτε νοήμων και πολιτισμένος άνθρωπος δεν μπορεί παρά να νοιώσει αποστροφή και λύπη.

Θυμάσαι τι σου είχα πει σε παλαιότερες δημοσιεύσεις του φτωχού αυτού μπλογκ; Προσπαθούσα να σου εξηγήσω (όσο εσύ κατέβαζες παράλληλα φωτογραφίες πορνό από άλλη ιστοσελίδα) ότι η στοχευμένη Αγάπη δεν μπορεί καν να νοηθεί ως ευγενές συναίσθημα, απλούστατα γιατί στρέφεται επιλεκτικά προς ένα μόνο άτομο ή ομάδα ατόμων, αποκλείοντας παράλληλα οποιονδήποτε άλλο άνθρωπο από τον στενό αυτό κύκλο.

Χρησιμοποιώντας έστω και αυτή μόνο τη θέση σαν  μέτρο, λοιπόν,  πιστεύω ότι είσαι αρκετά ευφυής ώστε να ξεχωρίσεις ποια από τα κοινωνικά, πολιτικά ή θρησκευτικά ρεύματα δεν είναι τίποτα άλλο από ομάδες που το τελευταίο πράγμα που έχουν στο μυαλό τους είναι ο Άνθρωπος, τυφλωμένες από στείρες μισαλλοδοξίες, φανατισμούς, δογματισμούς και μίσος για οτιδήποτε διαφορετικό.

Όταν λοιπόν κάνεις αυτή τη σύγκριση, μέσα στο μυαλό σου, ελπίζω ότι θα αντιληφθείς τι πραγματικά πρεσβεύει το Τεκτονικό Ιδεώδες και για ποιο λόγο υπάρχουν τόσοι πολλοί πρόθυμοι να μας καταλογίσουν κάθε κακό υπό τον ήλιο.

(κάποιες φορές, η πρεμούρα των κατηγόρων μας, μάς κάνει τη ζωή ευκολότερη)…

1 σχόλιο:

Morgana είπε...

Ευχαριστώ κύριε Κάπο πού μού μάθατε ότι τό ώ μή γένοιτο γράφεται μέ ωμέγα εγώ νόμιζα ότι εννοεί "ο" (τό οποίον μή γένοιτο) καί ότι αποτελεί προσφώνηση